Een UBO verklaring: wat is het?

Een UBO verklaring: wat is het?

UBO verklaring

Een UBO verklaring heeft alles te maken met de wwft. Dit is de wet ter voorkoming van witwassen. Dit houdt in dat je als bedrijf verantwoordelijk bent dat je niet in zee gaat met een bedrijf met zwart geld. Dit is direct waar de UBO verklaring weer van pas komt. Dit staat namelijk voor ultimate beneficial owner (de uiteindelijke belanghebbende). Als je een wwft-verplichting hebt, hoor je ervoor te zorgen dat je je zakenrelaties controleert. Dit kan je doen door middel van een UBO verklaring. Criminelen kunnen namelijk ook gewoon ingeschreven staan bij de KvK, maar door middel van een UBO verklaring kan je de mensen met zwart geld er alsnog makkelijk uit vissen.

Waarom is een UBO verklaring zo van belang?

Het is enorm belangrijk om bedrijven waarmee je in zee gaat goed te controleren. Het kan namelijk heel veel negatieve gevolgen hebben voor je bedrijf wanneer je wordt gerelateerd aan witwassen. Ook al wilde je het zelf niet, alsnog kan het schade opleveren aan jouw bedrijf. Zo kan je enorme reputatieschade oplopen. Maar het kan zelfs nog erger, want als de reputatieschade te erg is, kan je bedrijf zelfs failliet gaan. Dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

Hoe werkt het precies?

Met een UBO verklaring leg je de identiteit van een klant vast. Dit voeg je vervolgens samen bij al je andere klanten, zodat je een klantenportefeuille opbouwt. Volgens een bepaald programma kan je dan weer zien wanneer een bepaalde klant mogelijk risico’s zou kunnen opleveren. Daarnaast kan je met dit programma ook melding maken van verdachte activiteiten. Dit is heel handig, maar volgens de wwft-wet moet dit zelfs verplicht, want anders ben je mede verantwoordelijk. Zo kan je elk bedrijf weren met verdachte transacties, zodat jouw bedrijf gewoon wegblijft van mogelijke reputatieschade. Een UBO verklaring helpt dus bij het veilig blijven voortbestaan van jouw bedrijf. Zo kan je nog lang blijven genieten van je eigen opgebouwde bedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *