Wat is een koelbatterij?

Wat is een koelbatterij?

Koelbatterij

Een koelbatterij is een batterij die gebruikt wordt om lucht of gas mee te kunnen koelen. Dit wordt gedaan door het afkoelen van een vloeistof. Meestal is deze vloeistof water, maar het kan ook bijvoorbeeld glycol of pekel zijn, evenals een koudemiddel. Een standaard koelbatterij wordt geleverd met koperen buizen, aluminium lamellen en een frame van staal. Als je toch liever andere materialen wil waarvan je koelbatterij gemaakt moet worden, dan kan je dit altijd aangeven. Er wordt dan voor jou speciaal een koelbatterij op maat gemaakt met de door jou gewenste combinaties van materialen. Een koelbatterij is daarnaast ook ontworpen voor een horizontale luchtstroom. Echter, als je het liever wil gebruiken voor een schuine of verticale luchtstroom, dan is dit op aanvraag ook mogelijk. Ook hoogte, diepte en breedte zijn aan te passen. Het ligt er dus net aan wat jij wil en wat handig is voor in jouw pand.

Zorg voor genoeg zekerheid

Bij een koelbatterij wordt dus vaak met water of gas gewerkt. Als dit kapot gaat, is er iets goed mis. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor genoeg zekerheid. Zo ontstaat er zeker geen gaslek in je bedrijf of ander pand. Zo is er de mogelijkheid om te kiezen voor een koelbatterij met een dubbelwandige pijp. Zo weet je zeker dat er geen gas in contact komt met de vloeistof die door de pijpen stroomt. De gevolgen daarvan kunnen namelijk aanzienlijk groot zijn, en deze wil je dan ook liever voorkomen.

Luchtbehandelingskast

Een luchtbehandelingskast, ook wel LBK genoemd, is de plaats waar een koelbatterij zich vaak bevindt. Hier wordt namelijk de gehele verwarming en verkoeling geregeld. Vaak bevindt deze LBK zich dan ook op de hoogste verdieping van het gebouw. Door middel van buitenlucht dat naar binnen gezogen wordt, wordt vervolgens in de LBK lucht verwarmd of gekoeld en het gebouw in geleid. Met een kanalenstelsel wordt deze temperatuur lucht vervolgens door het gebouw verspreid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *